AurieaHarvey About Contact Index Random
Trail: Dracaena

Dracaena

Botany TuinPlanten

Dracaena marginata is een struikachtige plant met slanke, vertakte twijgen, die door de littekens van de afgevallen bladeren een ruitachtig patroon hebben. In de volle grond kan de plant een lengte van enkele meters bereiken. De slanke stam draagt aan het uiteinde een kruin van half-stengelomvattende, smal-lijn tot lancetvormige, verspreid staande bladeren. Ze worden tot 50 cm lang, zijn vlak, glad en afstaand en staan bij ouderdom naar beneden gericht. De bladnerf is aan de onderkant duidelijk zichtbaar en de donkergroene, glanzende bladschijf is bruinrood gerand.
D. marginata is inheems in Madagaskar. Hij wordt wereldwijd in de tropen aangeplant. Vooral in Zuid-Brazilië komt hij als tuinplant veel voor. In Europa wordt hij als kamerplant aangeboden. Het is een gemakkelijke kamerplant, die ook in België en Nederland veel wordt verkocht.
Standplaats
Deze plant staat graag op een lichte plaats (3 meter van het venster). Voorkom direct middag- en zonlicht in de periode van maart tot september. Ze kunnen wel goed tegen ochtend- en avondlicht. De plant heeft minimaal 750 lux nodig om te overleven, met een optimum van 1300 lux. Dracaena marginata kan schaduw verdragen.
Verzorging
Dracaena marginata hoeft niet vaak verplaatst te worden. In de winter wordt een rust aanbevolen met een temperatuur rond de 13 °C. Bruine bladtoppen zijn een symptoom van op de tocht staan (of van een tekort aan water en voeding).
Geef de plant niet te veel en niet te weinig water. Te veel water kan de vlezige wortels van de plant doen rotten (doordat er teveel water in de pot blijft staan). Voorkom dit door een drainage laag in de pot aan te brengen. Tussen de twee watergiften moet de Dracaena marginata drie dagen droog staan.
Deze plant heeft niet veel extra’s nodig. Van april tot augustus kan eens per twee weken bijgemest worden door oplossing toe te voegen aan het water. Voor oudere exemplaren wordt eens per week bijmesten aanbevolen.