AurieaHarvey About Contact Index Random
Trail: Rome

Rome

ProofOfMyExistence OutsideSomeplace

Living here.

ArtSuppliesRoma


Italy
Rome2017
Extended Stay at Academia Belgica!
Deep exploration:

7days7hills


went with the kids and stayed in piazza novona area in 2013 or 2014, not sure
there was also Plan V? did we stop through Rome then?


2012
Vatican Valentine tour ;)


see also: Book31

Roma - Michaels Version

20060508
Hallo va & moe,

We hebben wat foto’s on line gezet van ons reisje:
http://home.zuper.com/---2006/
vanaf 20060508-colloseo_1.jpg

Dit zijn ongeveer alle foto’s die we gemaakt hebben. Opzettelijk weinig dus. We wilden alles in de eerste plaats zien en ervaren. En niet zoals veel van onze collega-toeristen, Rome bekijken door de lens van een camera.

Rome is enorm toeristisch. De meeste mensen die je op straat tegenkomt zijn toeristen. En veel van de attracties zitten bomvol. Maar vreemd genoeg is dat niet zo ergerlijk als in andere steden. Ik denk dat ze in Rome al lang toeristen over de vloer krijgen en ze hebben zoveel ervaring dat ze die constant stroom eigenlijk wel meester kunnen.

Het centrum van Rome is niet zo groot. We konden in de meeste gevallen makkelijk van het ene ding naar het andere wandelen. Het gevolg daarvan was wel dat we al na één dag enorm pijnlijke voeten hadden. Dat kan je in sommige foto’s op onze gezichten wel zien.

Het is ongeloofelijk hoeveel kerken er in Rome zijn! Soms twee gewoon pal naast elkaar. En hoewel we er een tiental bezocht hebben, was dat zeker niet alles. Bijna al hun interieurs zijn barok. Op veel plaatsen leidt dat tot een sfeer die niets heeft van de spiritualiteit van onze gotische kathedralen.
De Sint Pieters Basiliek trof me bij uitstek als een plaats die gemaakt is voor mensen en niet voor god. Het enige beeld van Christus in die kerk is trouwens Michelangelo’s Pieta. Een dode Christus, dus. Ik vraag me af of Nietzsche hier zijn inspiratie voor “God is dood” gekregen heeft.
Ik was in het begin wat teleurgesteld omdat het eigenlijk gewoon allemaal heel groot was. Alle beelden in die kerken zijn vijf meter hoog. Maar na een paar uur rondlopen tussen (tien)duizenden andere toeristen, begreep ik het: dit is een gebouw voor mensen, een soort spektakel dat niet alleen de zinnen prikkelt maar ook de grootsheid van de mens bezingt. Ze hadden toen nog geen televisie, he? Het woord “TV” staat trouwens, ironisch genoeg, in de tekst aan de binnenkant van Michelangelo’s koepel, maar het betekent “tu” of “jij”, zoals in, “Jij, Petrus, bent de rots op wie ik mijn kerk bouw.” Nog een zinnetje dat wijst op de centrale rol van de mens in dit kunstwerk, en niet die van god. De kerk is zogezegd (?) gebouwd op het graf van de apostel Petrus. Naast hem liggen er nog 146 andere pausen begraven (luguber als je eraan denkt...).

Onze reis was vooral een Bernini-bedevaart. Naast zijn werk in en rond Sint Pieters, zijn we naar de Galleria Borghese gegaan en naar de Barberini. En we hebben ook de kleine kerkjes bezocht waar Bernini’s extases staan.

Een ander hoogtepunt was uiteraard het Forum Romanum, een verzamelplaats voor brokstukken van Romeinse gebouwen vlak naast het Colosseum. Indrukwekkend allemaal maar moeiljk om je iets bij voor te stellen. Zeker na al het barokke geweld dat toch veel dichter bij onze eigen cultuur staat.
Jammer genoeg hebben we geen tijd gehad om de Palatino te beklimmen. Dat doen we wel een volgende keer. Maar we hebben wel het grasveld doorkruist waar vroeger Circus Maximus lag.

Van de fascistische architectuur is jammer genoeg nauwelijks nog iets te zien. En eigenlijk zijn er bitter weinig moderne gebowuen in Rome. Het is allemaal zeer klassiek (en smaakvol). Niet eens zo netjes. Er groeien planten op de meeste oude gebouwen, zoals het hoort. Eigenlijk meestal heel mooi en gezellig (zolang de grafittispuiters er niet langsgekomen zijn...). Zeker als je wat uit de buurt van de andere toeristen kan blijven. In de Trastevere wijk, bvb, op de linkeroever van de Tiber, waar we de heerlijkste Tiramisu ooit gegeten hebben, na één van de twee korte maar hevige stortbuien op onze reis (de eerste was op het Sint Pietersplein, alsof ze wisten dat er twee ketters aangekomen waren ;) ). De rest van de tijd was het weer mooi en net warm genoeg. De ene keer buiig, de ander zonnig.

Naast de pijnlijke voeten was het enige vervelende de terugreis met Ryanair: het vliegtuig had twee en een half uur vertraging. Jammer. Want de heenreis was supervlot. We waren echt onder de indruk.

Maar dat wil niet zeggen dat dit niet voor herhaling vatbaar is. :)
Nu echter is het terug werken geblazen.

Prettig weekend nog!

Michael & Auriea.